Probiotikai, prebiotikai ir skaidulos: sveikatos ir geros savijautos pagrindas

Mūsų kasdienis gyvenimo būdas, mityba ir net stresas daro didelę įtaką mūsų žarnyno sveikatai. Visi girdėjome apie probiotikus, kurie padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, tačiau ne visi žino apie prebiotikų ir skaidulų svarbą. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kas yra probiotikai, prebiotikai ir skaidulos, bei kodėl jie yra svarbūs jūsų sveikatai.

Probiotikai

Probiotikai yra gyvi mikroorganizmai, kurie teigiamai veikia mūsų sveikatą, ypač žarnyno mikroflorą. Jie padeda kovoti su kenksmingomis bakterijomis, stiprina imuninę sistemą ir gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus, tokius kaip dirgliosios žarnos sindromas. Probiotikų galite rasti tokiuose maisto produktuose kaip jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai ir kitose fermentuotose daržovėse.

Gerųjų bakterijų Lactobacillus acidophilus ir Bifidobacterium lactis yra itin populiariame produkte Activlab ColoNormax Extra (300g).

Prebiotikai

Prebiotikai yra nevirškinamos maisto medžiagos, kurios skatina gerųjų bakterijų augimą žarnyne. Jie yra tarsi „maistas” probiotikams, padedantis jiems geriau atlikti savo funkciją. Vienas iš dažniausiai vartojamų prebiotikų yra inulinas – natūralus angliavandenis, randamas daugybėje augalų, įskaitant cikorijas, česnakus ir svogūnus.

Inulinas ypač svarbus dėl savo gebėjimo skatinti bifidobakterijų dauginimąsi žarnyne. Jis taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina cholesterolio kiekį, kas yra svarbu širdies sveikatai. Inulinas dažnai dedamas į tam tikrus maisto produktus kaip papildoma sudedamoji dalis, siekiant pagerinti jų sveikatingumo savybes.

Cikorijos
Cikorija/Trūkažolė (Chicory)

Skaidulos

Skaidulos yra augalų dalys, kurios mūsų organizme nėra suvirškinamos, tačiau atlieka svarbią funkciją virškinimo sistemoje. Yra įvairių rūšių skaidulų, kurios pasižymi skirtingomis savybėmis. Vienos iš jų:

  • Kakavos skaidulos: turtingos antioksidantais, kakavos skaidulos padeda ne tik palaikyti sveiką žarnyno veiklą, bet ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
  • Obuolių skaidulos: jos puikiai tinka virškinimui reguliuoti, be to, obuolių skaidulos padeda ilgiau jaustis sotiems, kas yra naudinga svorio kontrolei.
  • Skaidulų mišiniai: tai įvairių skaidulų šaltinių deriniai, kurie padeda užtikrinti įvairiapusę naudą organizmui. Tokių mišinių naudojimas leidžia gauti visas reikiamas skaidulas iš vieno produkto.

Viena iš ypač vertingų skaidulų yra Plantago ovata (dar vadinama ispaghula arba balkšvųjų gysločių sėklų luobelės). Ši skaidula pasižymi dideliu vandens sugeriamumu, kas padeda formuoti minkštą, reguliarią išmatų masę, taip palengvinant vidurių užkietėjimą. Plantago ovata taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir reguliuoti cukraus kiekį.

Vienas populiariausių produktų mūsų asortimente su balkšvojo gysločio sėklų luobelėmis yra OstroVit Fiber Psyllium.

Kodėl svarbu vartoti skaidulas?

Skaidulos yra būtinos sveikai virškinimo sistemai palaikyti. Jos padeda reguliuoti virškinimą, užtikrina, kad maistas būtų tinkamai perdirbtas, ir padeda pašalinti toksinus iš organizmo. Be to, skaidulos prisideda prie svorio kontrolės, ilgiau išlaikydamos sotumo jausmą ir sumažindamos persivalgymo riziką.

Apibendrinant, probiotikai, prebiotikai ir skaidulos yra neatsiejama sveikos mitybos dalis. Integravus šiuos elementus į kasdienį racioną, galima pagerinti ne tik žarnyno sveikatą, bet ir bendrą savijautą. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokius skaidulų šaltinius renkatės, nes kiekvienas jų turi savo unikalių privalumų.

Rūpinkitės savo sveikata natūraliais būdais, įtraukdami į savo mitybą daugiau skaidulų, prebiotikų ir probiotikų!